Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul ve çevresinde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön değerlendirme raporunu yayımladı. Rapora göre, depremin merkez üssü Marmara Denizi’nde, 40.8327°K enlem ve 28.2267°D boylamında yer aldı. Depremin odak derinliği ise 15,2 kilometre olarak ölçüldü.
Silivri Depremi Denizde Daha Şiddetli Hissedildi
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’in aktardığına göre, Silivri açıklarında meydana gelen depremin şiddeti denizde 8, karada ise 4 ila 5 arasında ölçüldü. Depremin merkezine en yakın ilçe Silivri olurken, Marmara Ereğlisi, Büyükçekmece ve Beylikdüzü de sarsıntıyı hisseden bölgeler arasında yer aldı.
Tsunami Uyarı Sistemi Devreye Girdi
Deprem sonrası, 6. dakikada tsunami uyarı mesajlarının AFAD’a ve bölgedeki ülkelere iletildiği belirtildi. Bu, Kandilli'nin geliştirdiği pilot erken uyarı sisteminin ilk kez başarıyla devreye girdiği anlamına geliyor. Özel, sistemin çalışmasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.
Deniz Seviyesinde Değişim Gözlendi
Depremin ardından Marmara çevresindeki çeşitli istasyonlarda deniz seviyesi değişiklikleri kaydedildi. İstanbul Silivri’de 3 cm, Tekirdağ Marmara Ereğlisi’nde 2 cm, Balıkesir Erdek’te 6 cm, Yalova Esenköy’de 4 cm ve Tekirdağ Şarköy’de 5 cm’lik yükselme tespit edildi.
"Deprem Ne Zaman ve Ne Şiddette Olur Bilemiyoruz"
Prof. Dr. Özel, Marmara Denizi’nde geçmişte yaşanan depremlerin tarih ve büyüklüklerine ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü belirterek, bu durumun gelecekteki depremlere yönelik öngörüleri zorlaştırdığını ifade etti. 2019’daki 5,9 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Özel, bu tür deniz merkezli depremlerin artçılarının haftalarca sürebileceğini, ancak karada hissedilmesinin sınırlı olabileceğini söyledi.