CHP 15. Kadın Kolları İl Olağan Kongresi gerçekleşti
Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa CHP 15. Kadın Kolları İl Olağan Kongresi gerçekleşti. Gerçekleşen kongreye Bursa CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten ve CHP Kadın Kolları üyeleri ve CHP Bursa yönetimi katılım gösterdi.
Ne yazık ki savunduğumuz, mücadelesini verdiğimiz kadın-erkek eşitliği yaklaşımı ne Anayasa’da ne diğer yasalarda ne de parti tüzüğümüzde tam olarak karşılığını bulmuştur.. Cumhuriyet’in kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen, Türkiye kadın-erkek eşitliği açısından çağdaş ve demokratik bir devlet olmanın gereklerini tam anlamıyla yerine getirebilmiş değildir. Kadınlar için bu durum, en temel insan hakkı olan yaşama hakkına tam olarak sahip olamamaya kadar varan bir dizi sorun yaratmaktadır. Öte yandan, cinsiyete dayalı eşitsizlik sadece kadınlara değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak erkeklere ve bütün topluma zarar vermekte, ülkemizin geleceğini zayıflatmaktadır. "
Töre ve namus gibi gerekçelerle okuyamayan kız çocukları çok küçük yaşlarda evlendirilmekte, bağımsız ve eşit bir yurttaş olarak toplumsal yaşama katılamamakta, şiddete uğrama ihtimali de artmaktadır. "AK Parti iktidarı döneminde kadınlara yüklenen roller sadece annelik üzerinden tariflenmeye başlandı. Özellikle 'Bir çocuk iflas, iki çocuk patinaj, üç eh, bize 4-5 lazım' gibi söylemlerle kadını adeta kuluçka makinesi gibi gören iktidar mensupları sayesinde kadınlar geleneksel rollerin içerisine hapsedildiler. Elbette annelik çok kutsaldır. Ancak anneliği en büyük kariyer olarak tariflemek, kadınların yaşadığı sorunları görmezden gelmek, kadınların ekonomik özgürlüğünün, eğitime erişimdeki engellerini yok saymak, ekonomik özgürlüğünün olmaması, istihdama katılımı yönünde devlet olarak ülkeyi yönetenler olarak üzerine düşeni yapmaması demektir. Bu nedenle toplumun bize dayattığı rolleri reddediyoruz."
Çalışmalarımıza devam edeceğiz
Gerçekleşen toplantıda CHP Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş: "Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Kadın Kolları 15.inci olağan kongremize hoş geldiniz. 2022 - 2024 yılları arasında göreve başladığımız yıldan itibaren bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partimiz adına her alanda örgütümüzün gücüne inanarak çalışmaya devam ettik. Son yerel seçimlerde Bursa'da büyük bir başarı elde ettik. Halkımızın bizi verdiği sorumluluğun farkındayız. Bizler daha da çok çalışacağız. Yerel seçimlerde elde ettiğimiz başarıyı genel seçime taşımak için mücadelemiz yürüyüşümüz devam edecektir. Cumhuriyet Halk Partisi halkın umududur. Bu zor günlerden aydınlık günlere hep beraber çıkacağız. Gelecek kaygısı duymadan, sıkıntı çekmeden yaşayacağımız günler çok yakında. Birbirimize dayanarak birbirimizi öteleştirmede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz kadınlar, sevgili örgütüm, güçlü olduğumuza inanalım. Sadece bu olduktan sonra başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Halklarımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız için halk için, cumhuriyet için, adalet için daha çok çalışacağız." dedi.Kadın-erkek eşitliği temel bir haktır
Bursa Kadın Kolları adayı Fatma özgür: "Kadın-erkek eşitliği temel bir haktır. Kadın-erkek eşitliği, çağdaş ve demokratik bir toplum olmanın en temel belirleyicisidir. Toplumsal refahın adil paylaşıldığı, demokratik bir toplumda eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve sosyal hayata katılım açısından kadınların ve erkeklerin eşit olması esastır.Ne yazık ki savunduğumuz, mücadelesini verdiğimiz kadın-erkek eşitliği yaklaşımı ne Anayasa’da ne diğer yasalarda ne de parti tüzüğümüzde tam olarak karşılığını bulmuştur.. Cumhuriyet’in kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen, Türkiye kadın-erkek eşitliği açısından çağdaş ve demokratik bir devlet olmanın gereklerini tam anlamıyla yerine getirebilmiş değildir. Kadınlar için bu durum, en temel insan hakkı olan yaşama hakkına tam olarak sahip olamamaya kadar varan bir dizi sorun yaratmaktadır. Öte yandan, cinsiyete dayalı eşitsizlik sadece kadınlara değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak erkeklere ve bütün topluma zarar vermekte, ülkemizin geleceğini zayıflatmaktadır. "
Biz Bu Rolleri Reddediyoruz
"Kadın doğurgandır, yaratır. Ancak tarih boyunca da kadın bu üstün özelliğine rağmen horlanmış, ezilmiş, sömürülmüştür. Kadınların namusu toplumun ve ailenin namusu olarak görülmektedir. Bu nedenle eğitime ve çalışmaya katılmaları, faaliyetlerde bulunmaları engellenir, engellenmediğinde de çok sıkı bir denetim altında tutulur.Töre ve namus gibi gerekçelerle okuyamayan kız çocukları çok küçük yaşlarda evlendirilmekte, bağımsız ve eşit bir yurttaş olarak toplumsal yaşama katılamamakta, şiddete uğrama ihtimali de artmaktadır. "AK Parti iktidarı döneminde kadınlara yüklenen roller sadece annelik üzerinden tariflenmeye başlandı. Özellikle 'Bir çocuk iflas, iki çocuk patinaj, üç eh, bize 4-5 lazım' gibi söylemlerle kadını adeta kuluçka makinesi gibi gören iktidar mensupları sayesinde kadınlar geleneksel rollerin içerisine hapsedildiler. Elbette annelik çok kutsaldır. Ancak anneliği en büyük kariyer olarak tariflemek, kadınların yaşadığı sorunları görmezden gelmek, kadınların ekonomik özgürlüğünün, eğitime erişimdeki engellerini yok saymak, ekonomik özgürlüğünün olmaması, istihdama katılımı yönünde devlet olarak ülkeyi yönetenler olarak üzerine düşeni yapmaması demektir. Bu nedenle toplumun bize dayattığı rolleri reddediyoruz."