BUSKİ İçin Büyük Proje!
Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediyesi basın toplantı salonunda Başkan Mustafa Bozbey tarafından belediyenin faaliyet ve iştiraklerini anlatacağı Mart ayı değerlendirme toplantısı gerçekleşti.
Elbette hesap veriyorsak, hesap da soracağız.Ki bunu da kuruşuna kadar yapacağımızı herkes bilmelidir. Üstelik burada gizli tanığa ya da herhangi bir kurguya da ihtiyaç yok. Yerel yönetimlerden başlayarak, Türkiye’de şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim inşa etme kararlılığını taşıyoruz. Yaşananlardan, yaşatılanlardan korkumuz yok. Güneşli güzel günlere inanıyoruz. Her şeyin çok güzel olacağını biliyoruz.” dedi.
İnegöl ve Çınarcık isale hatları ile Harmancık’ta prefabrik su deposu gibi önemli projeler de tamamlandı. Temiz suya erişim, en temel insan hakkıdır. Bu nedenle su altyapımızın güçlendirilmesi için yoğun çalışmalarımız devam ediyor. 113 km kanalizasyon hattı ve 34 km yağmursuyu hattı tamamlanarak altyapı güçlendirildi. Artan kent nüfusunun ihtiyaçları için tedbirlerimizi şimdiden alıyoruz. Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Gemlik’te yapılan bu çalışmalarla altyapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmiş olduk. Osmangazi Demirtaş ve Mustafakemalpaşa'da iki yeni içme suyu arıtma tesisini hizmete aldık. Günlük 53 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştık. Bu tesislerimizle, temiz su ihtiyacının sürekliliğini sağlıyor ve halkımıza daha kaliteli su sunuyoruz. Keles Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde günlük 1.850 m3 kapasite ile çevresel kirlenmenin önüne geçildi. Doğaya karşı sorumluluğumuz büyük, temiz su kaynaklarımızı korumak ve geleceğe taşımak zorundayız. İnegöl Dipsizgöl, Orhaneli Gümüşpınar, Gemlik Şükriye ve Keles Menteşe’de 4 yeni sulama göleti inşa edildi. 360.000 m3 su depolama kapasitesi sağladık. Bursalı çiftçimizin daha verimli ve sürdürülebilir tarım yapabilmesi için bu yatırımların çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Mevcut durumda kentimizin su ihtiyacının
• %55’i barajlarımızdan,
• %15’i Uludağ’daki doğal pınar kaynaklarından
• ve %30’u da 155 adet derin yer altı kuyusundan
karşılanmaktadır.Suyun sürekliliğini sağlamak için kaynak çeşitliliğine gidiyor, BUSKİ olarak iklim krizine karşı dirençli bir altyapı oluşturmak adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
• 68 kilometrelik isale hattı,
• Toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 içme suyu deposu
• ve günde 300 bin metreküp kapasiteli modern bir İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa edilmektedir. Bu yatırımlar için toplam 130 milyon Euro + KDV tutarında sözleşmeler imzalanmıştır.
• Deniz suyunun durağanlığı,
• Sıcaklığın ani artışı
• Ve denizdeki azot-fosfor gibi besin elementlerinin fazlalığıdır.Bu tablo karşısında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 il ile Kütahya’yı kapsayan Müsilaj Eylem Planı hayata geçirildi. BUSKİ olarak bu plana uygun şekilde, Bursa özelindeki sorumluluklarımızı yerine getiriyor; çevreyi koruyan altyapı yatırımlarımızı bütçe imkânları ölçüsünde sürdürüyoruz. Ancak daha önce de Marmara Belediyeler Birliği toplantılarında belirttiğim gibi bu yatırımlarda Bakanlığın kolaylaştırıcı olması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda yapılması Planlanan Atıksu Arıtma Tesislerinin maliyetlerini de tablo da görebilirsiniz. Nilüfer Çayı üzerindeki denetimlerimiz ve yağmur suyu deşarj düzenlemelerimiz de bu planın önemli bir parçasıdır. Marmara’nın temizliği, yalnızca kıyıların değil, iç bölgelerden gelen suyun da sağlıklı olmasıyla mümkündür.
Denetimleri yapıp bakanlığa ilettik
Başkan Bozbey konuşmasına başlamadan çnce Uludağ’da çıkan yangınla ilgili: “2025 rapor bar birinci ayda yapılan denetim de yapılan eksilikler bir çok madde içeriyor. Otelin kapatılıyor olması gerekiyordu ama o 12 kişinin neden orada kaldığı şuan bir araştırma konusu. Otelin kayak şubesini yöneten orada sorumlu olan kafeteryanın hemen üstteki katta kaldıkları ve baba ve çocuğun milli kayakçımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kartalkaya yangınından sonra sahaya çıktık ve otellerde eksiklikler var mı diye denetimler yaptık ve bakanlığa ve alan başkanlığına iletiyorlar ilettiler. Sezon kapandıktan sonra böyle bir olayın olması büyük bir facianın da önlenmesi olarak görülüyor. Sezon zamanı böyle bir yangın olsaydı 400 e yakın bir kişi olduğunu düşünürsek bir facia olurdu. Bakanlıktan bir talebimiz var toplu yerlerde çalışan yangınla ilgili depremle ilgili konularda eğitim verilmeli ve sertifikaya tabi tutulmalıdır. Mutlak ve mutlak personelin yangın eğitimi alması ve doğru bir biçimde yangına müdahale edebilme eğitimini alması gerekiyor. Biz geçen yıl uludağ da ki personelinizi 3 kat arttırdık. İtfaiye sayımızı 18 e çıkardık araç sayımızı 3 e çıkardık. 7 araç almıştık şimdi 8 araç daha alıyoruz. İtfaiye bünyemizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 10 milyon euroluk bir kredi kullanarak bunları yapıyoruz. Otellerin konaklama alanlarının ve diğer alanların itfaiyenin yangın yönetmeliğine uygun yapı yapma zorunluluğu vardı. Bundan sonra zaten denetimlerimizi sıklaştırmaya devam edeceğiz. Bu süreçlerin belirli aralıklarla sürekli olarak denetlenmesi gerekmektedir.” dedi.Hiç bir belediye başkanımız savcıdan kaçmaz
Başkan Bozbey konuşmasının devamında 19 Mart’ta hukuksuz bir şekilde tutuklandığını iddia ederek Ekrem İmamoğlu için: “Türkiye'de gündem sık değişiyor ve bu durumu yakalamakta bizler de zorluk çekiyoruz; sizler de zorluk çekiyorsunuzdur. Geçen hafta yaşanan ve 19'unda başlayan Ekrem İmamoğlu'nun hukuksuz bir şekilde sabah saatlerinde evinden alınıp yargılanması ve akabinde tutuklanması son derece duyarlı olmamız gereken bir konu. Bugün hiçbir belediye başkanı, değerli büyükşehir, il veya ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, savcı çağrıldığında asla bir yere kaçmaz. Savcıya taahhüt ettiğimizde koşa koşa gideriz. Bizleri davet ettiklerinde yine bekleriz. Sabrımız bizi davet ediyorsa, gideriz. Saatini bize bildirirler; o saatte gideriz. Ne gerekiyorsa, biz doğruları onlarla paylaşırız. Bu paylaşımlar, gözaltına alınma durumları açısından insanlarımız için belediye başkanları olsun, fark etmez. Bu açıdan baktığımızda, doğru bir uygulama olmadığını belirtmek isterim. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak şeffaflık ilkesiyle hareket ediyoruz. Biliyorsunuz, göreve geldikten sonra belediyemizin mali durumunu kamuoyuyla paylaştık ve her ay da düzenli olarak paylaşmaya devam ediyoruz. Belediye bütçesinin geçmiş dönemde nasıl zarara uğratıldığını belgeleriyle ortaya koyduk ve dosyaları tek tek yargıya taşıdık. Bursamızınkaynaklarını hoyratça kullananların hesap vermesi için hukuki süreçleri başlattık ve takipçisiyiz.Elbette hesap veriyorsak, hesap da soracağız.Ki bunu da kuruşuna kadar yapacağımızı herkes bilmelidir. Üstelik burada gizli tanığa ya da herhangi bir kurguya da ihtiyaç yok. Yerel yönetimlerden başlayarak, Türkiye’de şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim inşa etme kararlılığını taşıyoruz. Yaşananlardan, yaşatılanlardan korkumuz yok. Güneşli güzel günlere inanıyoruz. Her şeyin çok güzel olacağını biliyoruz.” dedi.
Başkan Bozbey konuşmasının devamında
“Bu ay ki konumuz BUSKi. Kentimizi ilgilendiren bir diğer önemli gündem maddemiz ise su ve altyapı konularıdır. 22 Mart, Dünya Su Günü'ydü ve kentimizin dört bir yanında farkındalık etkinlikleriyle bu önemli günde bir araya geldik. Su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir su yönetimi konusundaki hassasiyetimizi, düzenlediğimiz faaliyetlerle Bursalı hemşehrilerimizle paylaştık. Bildiğiniz üzere, Bursamızın su kaynakları her geçen gün daha fazla baskı altında. İklim krizi, artan nüfus ve plansız su kullanımı, hepimizin ortak değeri olan suyumuzu tehdit ediyor. Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, su kaynaklarımızı korumak ve geleceğe güvenle taşımak için kararlıyız. Kaçak su kullanımına karşı önlemler alıyor, altyapıyı güçlendiriyor, sürdürülebilir su yönetimi politikalarını hayata geçiriyoruz. Ancak bu mücadelede hepimize önemli görevler düşüyor. Kentimizin suyunu tasarruflu kullanarak, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir Bursa bırakabiliriz. Şimdi sizlerle paylaşacağım BUSKİ sunumumuzda, kentimizin su yönetimi konusundaki mevcut durumunu, güvenli ve sürdürülebilir bir su politikası oluşturmak için atılması gereken adımları göreceğiz. Mevcut altyapı sorunlarının giderilmesi, su kaynaklarımızın korunması ve su hizmetlerinin iyileştirilmesi konularında detaylı bilgiler sunacağız. Bu toplantımızda da yine belediyemizin ve BUSKİ'nin mevcut borç durumuyla da ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.” dedi.17 ilçe ve 1060 mahallede çalışmalarımızı sürdürüyoruz
Bursa'mızda 3 milyon 238 bin 618 kişiye hizmet veriyoruz. 10 bin 819 kilometrekarelik geniş bir alanda, 17 ilçe ve 1060 mahallede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Abone sayımız Şubat 2025 itibarıyla 1 milyon 554 bin 380'e ulaşmış durumda. Bu büyük hizmet ağını, 2 bin 410 çalışanımız ile yönetiyoruz. Ancak burada önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: Hizmet verilen 1000 abone başına düşen personel sayımız 1,55 seviyesinde. Türkiye genelindeki ortalama ise 2,6’dır. Son bir yılda 394 km içmesuyu hattı tamamladık. 22 yeni depo inşa ederek toplamda 9.125 m3 su kapasitesini arttırdık.İnegöl ve Çınarcık isale hatları ile Harmancık’ta prefabrik su deposu gibi önemli projeler de tamamlandı. Temiz suya erişim, en temel insan hakkıdır. Bu nedenle su altyapımızın güçlendirilmesi için yoğun çalışmalarımız devam ediyor. 113 km kanalizasyon hattı ve 34 km yağmursuyu hattı tamamlanarak altyapı güçlendirildi. Artan kent nüfusunun ihtiyaçları için tedbirlerimizi şimdiden alıyoruz. Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Gemlik’te yapılan bu çalışmalarla altyapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmiş olduk. Osmangazi Demirtaş ve Mustafakemalpaşa'da iki yeni içme suyu arıtma tesisini hizmete aldık. Günlük 53 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştık. Bu tesislerimizle, temiz su ihtiyacının sürekliliğini sağlıyor ve halkımıza daha kaliteli su sunuyoruz. Keles Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde günlük 1.850 m3 kapasite ile çevresel kirlenmenin önüne geçildi. Doğaya karşı sorumluluğumuz büyük, temiz su kaynaklarımızı korumak ve geleceğe taşımak zorundayız. İnegöl Dipsizgöl, Orhaneli Gümüşpınar, Gemlik Şükriye ve Keles Menteşe’de 4 yeni sulama göleti inşa edildi. 360.000 m3 su depolama kapasitesi sağladık. Bursalı çiftçimizin daha verimli ve sürdürülebilir tarım yapabilmesi için bu yatırımların çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz.
15 adet de içmesuyu kuyusu sondajı yapılarak su rezervleri arttırıldı
Yenişehir Kızılhisar, İnegöl Tuzla Gülbahçe, Orhangazi Yenisölüz, Orhaneli İkioluk, Yenişehir Osmaniye ve Osmangazi Ovaakça’da olmak üzere 8 adet tesisimiz bulunuyor. Toplamda 155 adet yeraltı su kuyumuz aktif durumda. 15 adet de içmesuyu kuyusu sondajı yapılarak su rezervleri arttırıldı. Dere temizliği 38 km’ye ulaştı, 1 km dere ıslahı tamamlandı. Balıklı Deresi, Ahmetbey Deresi gibi noktalar öncesi ve sonrası görüntüleriyle gözle görülür şekilde iyileştirildi. Bu bir yıllık süreçte, 521 bin m² sathi kaplama, 151 bin ton sıcak asfalt serimi yapıldı. BUSKİ’ye ait tesislerde 27.9 milyon kWh enerji üretildi. Bu da çevreye ve bütçeye olan katkının göstergesidir. Bu yaklaşım, hem çevreye duyduğumuz saygının hem de kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanma sorumluluğumuzun somut bir göstergesidir.Elektrik miktarı 28 milyon kWh ulaştı
2024 yılında kendi tesislerimizde ürettiğimiz elektrik miktarı yaklaşık 28 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı.Bu üretimin kaynaklara göre dağılımı şöyle:- 5 adet Güneş Enerji Santrali (GES) ile 1,24 milyon kWh,
- 3 adet Hidroelektrik Santral (HES) ile 15,4 milyon kWh,
- Çamur Yakma Tesisi ile 11,3 milyon kWh elektrik üretildi.
490 bin analiz gerçekleştirildi
2024 yılında Dobruca İçmesuyu Arıtma Tesisi başta olmak üzere toplam 40 içmesuyu arıtma tesisimizde 170 milyon metreküpün üzerinde su arıtılarak içme, kullanma ve sanayi suyu olarak kentimize ulaştırılmıştır. Kent genelindeki 824 depoda suyun dezenfeksiyonu otomatik klor dozlama sistemleriyle sağlanmış, su kalitesi laboratuvarlarımızda sürekli denetim altında tutulmuştur. 432 parametre ile Türkiye’nin en kapsamlı akreditasyonuna sahip laboratuvarımızda yaklaşık 490 bin analiz gerçekleştirilmiştir. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm içmesuyu arıtma tesislerinin işletilmesi kamu eliyle, yani doğrudan BUSKİ personelimiz tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Son dört aylık süreçte 40 tesisin işletmesi düzenli ve başarılı bir şekilde sürdürülmüştür.137 günlük rezervimiz bulunmaktadır
BUSKİ olarak çevreyi ve toplum sağlığını koruma sorumluluğumuzla, 2024 yılında 132 Atıksu Arıtma Tesisi ve 109 Terfi Merkezi ile 147 milyon metreküpten fazla atıksuyu arıtarak alıcı ortamlara mevzuata uygun şekilde deşarj ettik. Arıtma süreçlerinde oluşan 717 bin ton fazla aktif çamur da yakılarak bertaraf edildi. 2024 yılı TÜİK verilerine göre Bursa'da yaşayan nüfusun %88,8’i İleri Biyolojik Arıtma Tesisleriyle doğrudan hizmet almaktadır. Paket arıtmalar, doğal sulak alanlar ve vidanjörle taşınan sistemler de dahil edildiğinde bu oran %93,1’e ulaşmaktadır. Yani bugün Bursa’da her 10 kişiden 9’unun atıksuyu, çevreyi koruyan modern yöntemlerle arıtılmaktadır. Bursa’mızın su ihtiyacı planlamaya göre yıllık bazda %85 oranında Doğancı ve Nilüfer barajlarından, %15 oranında ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanacak şekilde yapılmıştı. Ancak son dönemde yaşadığımız kuraklık koşulları nedeniyle bu kaynaklarda ciddi bir azalma yaşandı. Barajlarımızın ortalama doluluk oranı şu anda %40,4 seviyesinde. Günlük 450 bin metreküp su tüketen kent merkezimiz için, barajlara hiç su gelmemesi durumunda dahi 137 günlük rezervimiz bulunmaktadır. Bu olağanüstü koşullara karşı tedbirlerimizi hızla aldık.• %55’i barajlarımızdan,
• %15’i Uludağ’daki doğal pınar kaynaklarından
• ve %30’u da 155 adet derin yer altı kuyusundan
karşılanmaktadır.Suyun sürekliliğini sağlamak için kaynak çeşitliliğine gidiyor, BUSKİ olarak iklim krizine karşı dirençli bir altyapı oluşturmak adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
2024 yılında 17 ilçede 46 binden fazla öğrencimize su tasarrufu eğitimleri verdik
BUSKİ olarak, Bursa il merkezinde %19,25’lik kayıp-kaçak oranıyla Türkiye’nin en başarılı su yönetimlerinden birine sahibiz. Hizmet alanımıza dahil olan 9 ilçemizde — Mustafakemalpaşa, Karacabey, Yenişehir, İnegöl, Orhangazi, İznik, Büyükorhan, Keles ve Harmancık’ta — kayıp-kaçak oranları %30 ila %55 arasında değişmektedir. Bu oranları kent merkezindeki seviyeye düşürmek amacıyla önemli altyapı yatırımlarına devam ediyoruz. Su tasarrufu konusunda da iletişim teknolojilerinin tüm imkânlarını kullanarak halkımızı bilinçlendirmeyi sürdürüyoruz. Hazırladığımız kamu spotlarını sosyal medya platformlarımızda, toplu taşıma araçlarındaki ekranlarda yayınlayarak milyonlarca yurttaşımıza ulaştık. Ayrıca web sitemiz ve medya aracılığıyla da tasarruf çağrılarımızı sürdürüyoruz. BUSKİ ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürüttüğümüz “Su Damlalarının Peşinde” projesi kapsamında, 2024 yılında 17 ilçede 46 binden fazla öğrencimize su tasarrufu eğitimleri verdik. 2025 yılı başından bugüne ise 29 okulda 11 binin üzerinde çocuğumuza ulaştık. 2012’den bugüne toplamda 951 okuldan 256 binden fazla öğrencimize suyun değeri, tasarrufu ve kuraklık konusunda eğitimler verdik. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızla birlikte, suyun kıymetini bilen ve koruyan bir toplum olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.Bursa merkez ilçelerine içme suyu sağlayan Doğancı ve Nilüfer barajlarına ek olarak, Çınarcık Barajı’ndaki suyun da arıtılarak kentimize ulaştırılması yönünde önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu stratejik proje tamamlandığında, Bursa il merkezinin 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacının güvence altına alınması hedeflenmektedir.Proje kapsamında:• 68 kilometrelik isale hattı,
• Toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 içme suyu deposu
• ve günde 300 bin metreküp kapasiteli modern bir İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa edilmektedir. Bu yatırımlar için toplam 130 milyon Euro + KDV tutarında sözleşmeler imzalanmıştır.
100 milyon TL yatırım
Bursamızın uzun vadeli içme suyu güvenliğini sağlamak adına yürüttüğümüz Çınarcık İçme Suyu İsale Hattı Projesi kapsamında önemli bir adımı daha erkene çekiyoruz.Normalde 28 Nisan 2026’da tamamlanması planlanan LOT-1 Hamsu ve LOT-2 Temiz Su hatlarından oluşan toplam 70 kilometrelik isale hattını, öz kaynaklarımızdan 150 milyon TL’yi devreye alarak Ağustos 2025 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca Su Acil Eylem Planımız kapsamında, Çınarcık isale hattını Dobruca İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne bağlayacak olan 3 kilometrelik bağlantı hattı da yine öz kaynaklarımızla, 100 milyon TL yatırımla aynı tarihe kadar tamamlanacaktır. Bu iki önemli adım, Bursa’mızın su arz güvenliğini artırmak ve olası kuraklık risklerine karşı direncimizi güçlendirmek adına büyük önem taşıyor. BUSKİ olarak hem bugünün ihtiyaçlarına hem de geleceğin su ve çevre sorunlarına yönelik yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Toplam günlük 47.200 m³ kapasiteli 6 farklı bölgede atıksu arıtma tesislerimizin yapımı sürüyor.- Büyükorhan ve Orhangazi tesislerimiz geçici kabul aşamasına geldi.
- Orhaneli ve Doğu AAT tesisleri 2025’te, Uludağ AAT ise 2026’da hizmete alınacak.
- Karacabey Yeniköy AAT ise Şubat 2025 itibarıyla işletmeye alındı.
Bu yatırımlarla toplam 29.400 m³ hacminde su depolama kapasitesine ulaşıyoruz
Yenişehir, İnegöl, Yıldırım, Kestel, Osmangazi ve Mudanya’da toplam 11 yeni içme suyu deposu inşa ediyoruz. Bu yatırımlarla toplam 29.400 m³ hacminde su depolama kapasitesine ulaşıyoruz. Bu da suyun kesintisiz ve güvenli temini açısından büyük önem taşıyor. Yapımı devam eden membranlı gölet, 120 bin metreküp suyu depolayarak 500 dekarlık bir alanın sulanmasına olanak sağlayacak. Böylece tarımsal üretimi destekliyor, çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Ayrıca İnegöl, Kestel ve Keles’te sulama tesislerinin iyileştirilmesi, kanalların rehabilitasyonu ve sondaj-etüt çalışmalarını kapsayan 4 farklı sulama yatırımı devam ediyor. Bu projelerle tarım altyapısını modernize ediyoruz. 1.092 kamera ve 172 güvenlik personeli ile barajlarımızdan arıtma tesislerimize kadar tüm kritik noktaları 24 saat izliyoruz.İhale için çalışmalar başladı
2025 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz önemli altyapı projeleriyle kentimizin çevresel sürdürülebilirliğini ve yaşam kalitesini artırmayı sürdürüyoruz.
- Hamitler Katı Atık Depolama Sahası’ndaki sızıntı sularını Nilüfer Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştıracak kollektör hattının eksik kalan kısımları tamamlanacaktır. Bu kapsamda ihalemiz gerçekleştirilmiştir, sahadaki uygulama süreci başlayacaktır.
- Görükle Atıksu Terfi Merkezi ve bağlantı hattı, bütçe olanakları doğrultusunda ihaleye çıkarılacaktır.
- Odunluk Metro İstasyonu Yağmursuyu Hattı için ihale tamamlanmış olup, çalışmalara ivedilikle başlanacaktır.
Müsilaj Eylem Planı Hayata Geçirildi
2021 yılında Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorunu, bizlere deniz ekosistemlerinin ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdi. Fitoplankton adı verilen bitkisel planktonların aşırı çoğalmasıyla ortaya çıkan bu çevresel tehdidin temel nedenleri;• Deniz suyunun durağanlığı,
• Sıcaklığın ani artışı
• Ve denizdeki azot-fosfor gibi besin elementlerinin fazlalığıdır.Bu tablo karşısında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 il ile Kütahya’yı kapsayan Müsilaj Eylem Planı hayata geçirildi. BUSKİ olarak bu plana uygun şekilde, Bursa özelindeki sorumluluklarımızı yerine getiriyor; çevreyi koruyan altyapı yatırımlarımızı bütçe imkânları ölçüsünde sürdürüyoruz. Ancak daha önce de Marmara Belediyeler Birliği toplantılarında belirttiğim gibi bu yatırımlarda Bakanlığın kolaylaştırıcı olması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda yapılması Planlanan Atıksu Arıtma Tesislerinin maliyetlerini de tablo da görebilirsiniz. Nilüfer Çayı üzerindeki denetimlerimiz ve yağmur suyu deşarj düzenlemelerimiz de bu planın önemli bir parçasıdır. Marmara’nın temizliği, yalnızca kıyıların değil, iç bölgelerden gelen suyun da sağlıklı olmasıyla mümkündür.