Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşOsmangazi Göz Hastanesi 3. Geleneksel Canlı Cerrahi Sempozyumu gerçekleşti. Göz sağlığı alanında Türkiye’de örneğine az rastlanır bir başarıya sahne oldu. Her geçen yıl katılımın artarak devam ettiği organizasyon, hem teknolojik altyapısı hem de bilimsel içeriğiyle dikkat çekiyor. Bu yılki etkinlikte salonu dolduran 250-300 katılımcının büyük kısmını çevre illerden gelen doktorlar ve asistan hekimler oluşturdu. Ancak Türkiye’nin dört bir yanından, uzak şehirlerden gelen katılımcıların sayısı da oldukça fazla. Etkinlikte 35 ila 38 arasında uzman panelist yer aldı. Panelistler, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen deneyimli hekimlerden oluşuyor. Organizasyon aynı zamanda canlı yayınla dijital ortamda da izleyicilere ulaşıyor. Katılamayan hekimler için canlı yayın bağlantısı önceden paylaşıldı.
En zor ameliyatları yapacağız
Gerçekleşen sempozyum öncesinde Gazeteabc Muhabiri Adiviye Elbaş Doç. Dr. Bülent Köse ile yaptığı röportajda Doktor Köse: "Osmangazi Hastanesi ameliyathanelerinden Türkiye'de ilk olan canlı yayında bir çok göz ameliyatı yapacağız. Toplantı salonumuzda 200'ün üzerinde bulunan doktorlarımıza ve Türkiye'ye son teknoloji cihazlarımızı kullanarak çok zor ameliyatları Türkiye'nin en büyük hocaları Osmangazi Göz Hastanemizde yapacaklar." dedi.
Göz cerrahisinde teknoloji vazgeçilmez bir unsurdur
Doç. Dr. Bülent Köse ile yapılan röportajın devamında Doktor Köse Gazeteabc muhabiri Adiviye Elbaş'a: "Teknolojinin göz ameliyatlarına katkısı oldukça büyüktür. Göz cerrahisinde teknoloji, neredeyse vazgeçilmez bir unsurdur ve en son yenilikler, günlük yaşamdan önce cerrahilerde kullanılmaktadır. Özellikle gözlükten kurtulma ameliyatları bu alandaki önemli gelişmelerden biridir. Katarakt cerrahisi de teknoloji ile büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Örneğin, miyop hastalarında yaklaşık 15 derecelik bir göz kusurunu sadece 8 saniyelik bir lazer müdahalesi ile tamamen düzeltebiliyoruz. Bu, teknolojinin geldiği son noktayı ve biz cerrahların onu nasıl kullandığını göstermektedir. Hastalarımız, kornealarındaki herhangi bir kesik olmaksızın, küçük bir delikten gerçekleştirilen bu 8 saniyelik lazer operasyonu sonrasında ertesi gün normal yaşantılarına dönebilmekte. Bu da tamamen teknoloji sayesinde mümkün olmaktadır." dedi.
Bir çok testten geçiriyoruz
Göz ameliyatlarına, kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde yan etkiler oluşabilir mi? sorusunu yönelten Gazeteabc muhabiri Adiviye Elbaş'a Doktor Köse: "Smile Cerrahide küçük cerrahinin yanı sıra, diğer refraktif yani gözlükten kurtulma cerrahileri için birçok testten geçiyoruz. Yaklaşık 100 hastanın 10 civarında olanı ameliyata uygun çıkmadığını görüyoruz. Bazı hastalar ameliyat için hiç uygun olmuyor, bazıları ise başka tür ameliyatlar için değerlendiriliyor. Örneğin, göz içi mercekleri, akıllı mercekler veya farklı yöntemler düşünülebilir. Eğer ameliyat sonrası komplikasyon riski varsa, o hastaları kesinlikle ameliyat etmiyoruz ya da alternatif cerrahilere yönlendiriyoruz.
Başarı oranımız yüksek
Bursa'daki hastanelere oranla, göz ameliyatlarımızdaki başarı oranımız oldukça yüksektir. Osman Gazi Hastanesi olarak, Türkiye'de ve hatta dünya ölçeğinde hizmet vermeye çalışıyoruz. En büyük avantajımız, doktor ekibimizdir. Ayrıca, teknolojiye verdiğimiz önem sayesinde, Amerika'dan önce Bursa'da en son teknolojileri hastanemizde faaliyete geçirebiliyoruz. Türk hekimleri olarak, dünyada iyi cerrahlar olarak biliniyoruz ve Osmangazi Hastanesi bunun bir örneğidir. En son teknoloji ve gelişmeleri, tecrübeyle birlikte hastalarımıza uyguluyoruz.
Tam iyileşme ertesi gün başlar
Ameliyat sonrası süreçleri değerlendirecek olursak, birçok hasta normal yaşantısına oldukça hızlı dönebilir. Ameliyat süreci genellikle üç ila beş dakika sürmektedir. Hasta, ameliyatın hemen sonrasında odadan çıkarken görmesinin yüzde sekseninin geri geldiğini fark edecektir. Ancak tam iyileşme süreci, ertesi gün başlar. Smile cerrahisi ile ameliyat sonrası iyileşme dönemi oldukça hızlıdır. Hastaneden, yani odadan çıkması üç beş dakika sürer. Birkaç saat içerisinde araba kullanabilecek kadar görebilir hale gelir. Tam iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilir; ancak hastalar, "Ben çok güzel görüyorum" dediklerinde, bu genellikle ertesi gün gerçekleşir. " şeklinde açıklamalarda bulundu.