“Beyni kaynatan sıcaklık”

HAZİRAN AYINDA 30 DERECELERİ GÖRDÜK
Termometrelerin 30 derecelerin üzerine çıktığı sıcaklıklar uzmanları da tedirgin ederken, temmuz ve ağustos aylarında neler yaşanacağı ise merak konusu. 
"BEYNİ KAYNATAN BİR SICAKLIK"
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, katıldığı canlı yayında şu değerlendirmelerde bulundu: "Hava çok sıcak. İstanbul'da güneş altında 37-38 derece, sıcaklık gölgede ölçülürse 33 derece. Marmara'nın doğusu ve güneyinde sıcaklıklar 35 dereceyi geçti. Bu aşırı sıcaklık sınıfına giriyor. Burada yaşayanların çok dikkat etmesi lazım. Sadece Marmara değil, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde sıcaklıklar 35 derecenin üzerinde. Sıcaklık 35 derecenin üzerine çıktığında aşırı sıcak diyoruz. Bugün ve yarın buralarda yaşayanlar dikkat etmeli. Cuma-cumartesi günü Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da devam edecek bu sıcaklıklar. Güneş altında bunun üzerine 6-7 derece daha koyun. Beyni kaynatan bir sıcaklık."Temmuz ve Ağustos aylarında çok aşırı sıcaklıkların yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Orhan Şen, "Meteorolojik afeti Türkiye de yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir. Orman yangınları açısından da bu sene büyük risk yaşanıyor. Buharlaşma kayıpları da artacak, susuzluk da çekeceğiz. Bu havalarda en fazla bir ağaç gölgesi bulup oturmak lazım.
"BOL SU İÇİLMELİ, ŞAPKASIZ SOKAĞA ÇIKILMAMALI"
Bu sene sıcaklık rekorları kırılacak. İstanbul'da rekor sıcaklık 41.3 civarında. İstanbul 42-43 dereceleri görecektir. Bu seneki aşırı sıcaklar önemli problemleri, sağlık problemlerini yanında getirecek. Ben bunların içinde en önemli problemin orman yangınları olacağını tahmin ediyorum. Umarım bu sene bu kadar büyük yangınlarla karşı karşıya gelmeyiz. Aşırı sıcaklarda beyaz giysiler ve bol giysiler giyilmeli. Bol su içilmeli. Şapkasız çıkmayalım" diye konuştu.