BBB Haziran Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşimi Gerçekleşti
Gazeteabc/ Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısının 2. birleşini Başkan Mustafa Bozbey önderliğinde gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya meclis üyeleri ve basın mensupları katılım sağladı.
BAŞKAN BOZBEY'DEN ZAM AÇIKLAMASI
BESAŞ olarak asla para kazanma değil tam tersine vatandaşımızın sofrasına maliyetine o ekmeği getirmektir.
Ekonomik Gidişatı Hepimiz Biliyoruz
Bursa Büyükşehir Belediyesi Mustafa Bozbey, "Ekmeğe yapılan zam ile ilgili çeşitli söylentiler var. Bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren attığımız her adımın kamuoyu tarafından eleştirilmesi ve eleştirilerin dikkate alındığını belirtmek istiyorum.
Gönlümüzden geçen Bursalılara sunduğumuz hizmetleri maliyet artırmadan sürdürülebilir belediye bütçesiyle ilerletmek. Finansal olarak nasıl bir tabloyu devraldığımızı biliyorsunuz. BESAŞ ekmeğine en son Temmuz 2023'te zam yapıldı, 7,5 TL oldu. Bu süreç içerisine baktığımızda bu güne kadar 1 gün geçmiş olmasına rağmen neredeyse yüzde 100'e yakın bir artış olmasına rağmen biz, ekmekte 400 gram ekmeği kilogramı 30 TL civarında tutup 12,5 tl yaptık. Vatandaşlarımızın sofralarına maliyetine götürme çabasındayız. Yaşadığımız sorunlar ve artan girdi maliyetleri sebebiyle tamamen Belediye bütçesinden karşılanacak gibi giden bir süreç var. Keşke aynı fiyattan ekmeği satabilsek. Yapılan fiyat artışı sadece yüzde 67. Yarın öbür gün yine akaryakıta ona buna gelecek zamla bu maliyet yine aşağı düşecek ve biz Belediye olarak yine BESAŞ'ı finanse etmek durumunda kalabiliriz" şeklinde açıkladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi MHP Grubu
Son zamanlarda şehrimizin ve ülkemizde değişik noktalarda çıkan yangınlar maalesef ki hepimizin ciğerini yakıyor. Başta Büyükorhan ilçesinde yaşayanlar olmak üzere ülkemizde muhtelif yerlerde çıkan yangın bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. Diyarbakır'da ve Mardin'de meydana gelen anız yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bizler yaşanan yangınlar karşısında üzülüyor, paylaşımlarda bulunuyor ve ses getirmeye çalışıyoruz. Ancak yangınlara en aza indirme noktasında veya önleme de maalesef yetersiz kalıyor. Küresel ısınmayla beraber artan sıcak sıcaklıklar her ne kadar orman yangınlarındaki artış oranını tetiklese de aynı oranda yanan her ormanla beraber boş olan koca bir alan yakıt artışı gibi doğal afetlerin artışını tetikliyor. Ormanın her bir ev sahipliği yaptığı canlı türleri maalesef yok oluyor. Bir ülkenin doğal zenginliği olan ormanları korumak ve geleceğe aktarmak şüphesiz ki ülkemizin korunması ve geleceğe aktarılması gereken zenginlikleri sadece insan eliyle inşa edilen yapılar değildir. Bu zenginliklerden biri de ülkemizin ormanlarıdır. İklim krizi orman yangınlarının geldiği noktadaki en büyük sorumluluk bizlere aittir. Tam da bu sebeple küçük büyük her yaştan insanımızın bu konuda eğitmek son derece önemlidir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında özellikle kırsal mahallelerde oluşabilecek yangınların önlenmesi amacıyla itfaiye, orman köyleri ve kırsal alan yangınlara müdahale şube müdürlüğü kurulması, itfaiye ekiplerinin yangınlara erken müdahale edilerek söndürülmesi sağlamak için yangın söndürme tankerleriyle, ekipmanları orman yangını açısından riski olan mahallelerde muhtarlıklara teslim edilerek gerekli eğitimlerin verilmesi istiyoruz. Yine bu mecliste veya önümüzdeki mecliste itfaiye daire başkanlığımızın olası afetlere daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi için araç ve ekipmanların yenilenmesi noktasında yeni bir kredi paketinin onaylanmasını istiyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grubu
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda çıkan yangınların sonucunda hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu. Yangınlar sırasında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Canla Başla mücadele eden tüm ekip ve vatandaşlarımızın şükranlarımızı iletiyoruz. Başta Bölge halkı olmak üzere tüm Türkiye'ye geçmiş olsun ve bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz. Değerli üyeler, toprak kaybı her yıl dünyada, Türkiye nüfusunun 14 katı kadar insanı etkiliyor. Her yıl yirmi dört milyar ton üst toprak yok olması bir nokta iki milyar insanı etkiliyor. Kuraklık, arazi tahribatı ve çölleşme en önemli çevre sorunları arasında yer alıyor. Dünya üzerinde bulunan kurak alanların yaklaşık yüzde 70'i hali hazırda tahribata uğramıştır. Her geçen gün artan nüfus doğal kaynaklara talebi arttırmakta ve çölleşmeye neden olmaktadır. Çölleşmeyle mücadelede yerelden küresele topyekun bir işbirliği gerekiyor. Yaşamın kaynağı olan toprak ve su tüm canlıları barındıran, besleyen ve onlara yaşama imkanı veren kaynaklardır. Bu kaynakların ne yazık ki hızla yaşlanan ve kirlenen dünyamızda sınırsız ve tükenmez olmadığını bilmemiz gerekiyor. Türk toplumu olarak topraklarımızın kutsal olduğuna inanıyoruz. Dünya çölleşme ve kuraklık mücadele gününün bu farkındalığa katkı sağlıyoruz. 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kutlu olsun.
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'ydü. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde insanlar, terör, çatışma, iç savaş, açlık ve kıtlık gibi sebeplerle göçe zorlanmaktadır. Günümüzde yerlerinden olmuş kişilerin sayısı 100 milyona yaklaşmıştır. Bunların 35 milyonu doğdukları toprakların dışında mülteci statüsünde hayatlarını sürdürürken 62,5 milyonu ise kendi ülkelerinde yer değiştirmek durumunda kalmıştır. Küresel bir meydan okumayı teşkil eden düzensiz göç ve mülteci meselesinde tavrımız ülkemizin güvenliğiyle birlikte insan hayatını ve onurunu korumaktır. Asırlardır din, dil ve ırk yapmadan zulümden kaçanlara sahip çıkan milletimiz aynı vicdani duruşu Suriye'den Ukrayna'ya bölgemizdeki krizler karşısında tekrar göstermiştir. İnsanlık ve komşuluk görevini her zaman göstermiştir. Türkiye sığınmacıların güvenliği, gönüllü ve onurlu bir şekilde ana vatanlarına geri dönüşlerini desteklemekte, bunun için gerekli projeleri hayata geçirmektedir.
23 Haziran Dünya Kadınlar Kadın Mühendisler Günü kutlu olsun. Toplumsal yaşamın her alanında kadınların eşit şartlarda yer almasını önemsiyor. Kadın mühendislerimizin ofis ve proje sahalarımıza gücümüze güç katan başarılı çalışmalarını takdir ediyor ve alkışlıyoruz.
26 Haziran uluslararası uyuşturucu kullanma ve kaçakçılığı ile mücadele günü kutlu olsun. Uyuşturucu kullanımı toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur. Uyuşturucuya bağlı zararlar sadece kullanıcı ile sınırlı sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine içinde bulunduğu çevreye ve toplumuna yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde yitirmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri olarak uyuşturucu ile mücadele gelmektedir. Ülkemizde en üst düzeyde kararlılıkla sürdürülmektedir. Her geçen gün artan farkındalık projeleriyle olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi CHP Grubu
Perşembe günü Diyarbakır ve Mardin'de Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyonu raporuna göre yangının çıkışlarını elektrik kaynaklı olduğu açıklandı. Çıkan yangında 15 yurttaşımız hayatını kaybetti. 80'e yakın kişiyi yaralandı. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çöplük yangınına şiddetli rüzgarın etkisiyle ormanlık bölgeye sıçrayarak çıkmıştır. Çanakkale ve Ecebat ilçesine tarım arazilerinden kaynaklanan yangın çıktı. Meydana gelen bu iki orman yangını büyük hasara ulaştı. Toplam 952 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 680 hektarlık alan yandı. Haziran ayının başında Bursa Büyükorhan ilçesi Demirler köyünde çıkan orman yangınında 250 hektarlık arazi yandı. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yılın aynı dönemine 84 orman yangını kaybedilirken, bu yıl sayı yaklaşık beş kat artarak 399'a ulaştı. Orman yangınlarının temel sebebi kürsel ısınmadan kaynaklı olduğu gibi yukarıda bahsettiğimiz üzere insan kaynaklı olabiliyor. Bu iki temel faktör dikkate alındığında orman yangınları nasıl engellenebilir sorusuna da dolaylı bir cevap vermiş oluyoruz. İnsan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlikleri engellemeliyiz. Bireysel olarak ikinci algıda ise topluluklar, kurumlar ve hatta yasalarla birlikte daha geniş bir sorumluluk alanı göze çarpıyor. Yangın riski taşıyan tespiti yapılan kurak mevsimlerde gerekirse ormana girişlerin engellenmesi, yangın koridorlarının oluşturulması, toplumsal farkındalığın arttırılması gibi önlemler bu kapsamda üçüncü halka ise elbette ki iklim krizine karşı olan küresel sorumluluğumuz olan ekolojik azaltılması, orman yangınlarının azalmasına neden oluyor. Orman yangınları neticesinde canlı türlerinin yaşam alanları yok oluyor. Biyoçeşitliliği olan bir çiftlik zarar görüyor. Ağaçlar yoksa hava kirliliği artıyor. Su kaynakları kirleniyor. Toprağı tutacak bitki ölçüsünün yokluğu doğal afetlerin sıklığına ve yıkıcılığını arttırıyor. Sıcaklık, nem, rüzgar gibi faktörler etki ediyor. İklim sistemi bozuluyor. Ortama bağlı yaşam aktiviteleri, barınma, geçirme gibi reseptörler, turizm, sağlık gibi alanlara kesinti yapıyor. Ekonomik hasara yol açıyor. Her yangınla birlikte canlıların yanmasın istemiyorsak ormanlarımıza iyi bakmaya bugünden başlamak ve gerekli tedbirleri bütüncül şekilde almak zorundayız.
Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olan Amasya genelgesinin 22 Haziran 1919'da imzalanan Amasya Genelgesinin 105.inci yıldönümü kutlu olsun. Amasya Genelgesi'nin ilk cümlelerinde Batı'nın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikelidir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır ifadeleri yer almaktadır. Amasya Genelgesi'ne imza atarak milli direniş başlatan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını kadın, erkek, genç, yaşlı demeden bu çağrıya koşarak vatan için canlarını siper eden tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.
Meclis'e sunulan; "Plan ve Bütçe Komisyonunun, BURULAŞ (Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.)’ın 2024 yılı için yürütülmekte olan çalışmaların karşılanabilmesi için 560.000.000,00 TL borçlanma yetkisi verilmesi” ile ilgili raporu,
Plan ve Bütçe Komisyonunun, Bursamıza ikamet amaçlı gelen depremzede ailelerimizden BUSKİ tarafından su abone bedeli ve su faturalarının tahsil edilmemesi ile ilgili raporu,
Plan ve Bütçe Komisyonunun, Hüküm ve tasarrufu Belediyemize ait olan, Osmangazi ilçesi, Kirazlı Mahallesi, Uludağ Oteller Bölgesi 1. Bölge, Uludağ Camii çevresinde 2 adet ve yıkılan Büyük Otel arsasında 1 adet olmak üzere 3 bölgede toplamda 19.779 m² alanın otopark işletmeciliğinin Belediyemiz iştiraklerinden BURULAŞ’a devir edilmesi ile ilgili raporu,
Plan ve Bütçe Komisyonunun, BEBKA Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)’na hazırlanan “Hayvan Sağlığı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi” Proje Koordinatörü değişimi ile ilgili raporu,
Plan ve Bütçe Komisyonunun, Hüküm ve tasarrufu Hazineye ait olan ve imzalanan protokoller ile Belediyemize kiralanan Mudanya ilçesi, Ömerbey Mahallesi, 4 Nolu alanda bulunan büfe (6 m²) alanın ve şezlong (1000 m²) alanın Belediyemiz iştiraklerinden BURFAŞ'a devredilmesi ile ilgili raporu,
Plan ve Bütçe-Doğal Afet ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarının, Yıldırım ilçesi, Yiğitler-Esenevler ve 75. Yıl Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında yürütülen çalışmalarda kira yardımı sona eren hak sahiplerine ilave kira yardımı yapılması ile ilgili müşterek raporu" ve gündeme sunulan kararlar oy birliği ile kabul edildi.