Bakan Uraloğlu’ndan Bursalılara Müjde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Bakanlık ve bağlı kurumlarının 2025 yılı bütçesini sundu. Uraloğlu, bakanlık olarak temel faaliyet alanlarının insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak, Türkiye Yüzyılı'nda çevre odaklı, akıllı ve güvenli ulaşım sistemleriyle küresel lider olmayı hedeflediklerini belirtti. 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda kara yolu taşımacılığındaki yük payını azaltıp, demir yoluna yöneldiklerini söyledi. Marmaray Projesi'ne atıfta bulunarak, yalnızca bu projeyle 62 milyon ton karbon emisyonu azalttıklarını ve bu emisyon azaltımlarının karbon borsasında krediye dönüştürüleceğini belirtti. Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika arasında stratejik bir konumda olduğunu söyleyen Uraloğlu, ülkemizin 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu ifade etti. Uraloğlu, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu üzerinden yük taşımacılığı projeleriyle Türkiye'nin küresel lojistik gücünü artıracağını belirtti. Zengezur Yolu’nun Bakü Limanı'nı doğrudan Türkiye’ye bağlayacağını ve Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yüklerin Basra Körfezi üzerinden Avrupa'ya taşınacağı Kalkınma Yolu Projesi’ndeki uluslararası işbirliklerinin sürdüğünü ekledi. Bakan Uraloğlu, 2024 yılı için Bakanlığın tüm sektörlerine tahsis edilen yatırım ödeneğinin 351,4 milyar TL olduğunu ve 28 ilde 112 milyar TL'lik yatırımla 50 projeyi tamamlayıp vatandaşların hizmetine sunacaklarını açıkladı. Ayrıca, 2025 yılı yatırım teklifinin bir önceki yıla göre yüzde 26,9 artışla 482 milyar TL olduğunu duyurdu.

Demir yolu hat uzunluğunu, 2028'de 17 bin 287 kilometreye, 2053'te ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gerçekleştirdikleri yatırımların ülkenin kalkınmasına doğrudan ve dolaylı katkı sağladığını vurguladı. Demir yolu projelerinden bahseden Bakan Uraloğlu, hızlı trenlerle bugüne kadar 92 milyon yolcu taşındığını belirtti. 2028’de demir yolu hat uzunluğunu 17.287 kilometreye, 2053'te ise 28.590 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, 2009 yılında dünyada hızlı tren işletmeciliğine geçen 8. ülke olarak, Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya-Karaman, ve Ankara-Sivas hatlarıyla 11 ili hızlı trenle buluşturduklarını söyledi. Kent içi raylı sistem projeleriyle de önemli adımlar attıklarına değinen Uraloğlu, Marmaray’ın bugüne kadar 1,2 milyar yolcuya hizmet verdiğini belirtti. Bu rakamın dünya nüfusunun altıda biri kadar olduğunu vurgulayan Bakan, Başkentray’ın günde 65 bin, İzban’ın 230 bin ve Gaziray’ın 7 bin yolcuya hizmet sunduğunu açıkladı. İstanbul'da yapılan projelere de değinen Uraloğlu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı, ve Başakşehir-Çam ve Sakura Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı ile milyonlarca yolcuya ulaşım imkanı sağlandığını aktardı. Bakan Uraloğlu, 2024 yılında kısmi hizmete alınacak Bursa Emek-Yüksek Hızlı Tren-Şehir Hastanesi Metrosu'nu 2026’da tamamlayacaklarını, ayrıca lojistik sektöründe demir yolu kullanımını artırmak için iltisak hatlarını 608 kilometreye çıkaracaklarını ifade etti. Hızlı tren hatlarında ise büyük mesafe kısaltmaları ve seyahat sürelerinde ciddi iyileştirmeler yapılacağını duyurdu. Örneğin, Ankara-İzmir hızlı demir yolu hattı ile 824 kilometre olan mesafe 505 kilometreye, 14 saat süren yolculuk ise yaklaşık 3,5 saate inecek. 2028’de tamamlanacak projelerle, yolcu taşımacılığında önemli bir rahatlama ve zaman tasarrufu sağlanacak.

Seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, Zengezur Yolu bağlantısını sağlayacak Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı ile Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demiryolu Bağlantısı projelerinin yapımına başlanacağını duyurdu. Ayrıca, demir yollarının yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesi hedefiyle yeni projeler de planlamaya devam ettiklerini belirtti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi'nin 344 kilometre uzunluğunda olacağını ve saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerle seyahat süresini 80 dakikaya indireceklerini açıkladı. Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı ile Asya ve Avrupa arasındaki yolcu ve yük taşımacılığının güçlendirileceğini vurgulayan Uraloğlu, Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanları arasındaki bağlantının da güçleneceğini ifade etti. Samsun-Sarp Hızlı Tren Hattı için proje çalışmalarına başlandığını belirterek, Divriği-Kars-Hudut Demiryolu Hattı’nın modernizasyonunun tamamlanacağını söyledi. Bakan Uraloğlu, Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı ile kuzey-güney koridorunda yolcu ve yük talebinin karşılanacağını, Ankara'yı Karadeniz'e bağlayacak Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’nda ise Delice-Çorum kesiminin inşaatına yakında başlanacağını duyurdu. Ayrıca, Gaziantep-Şanlıurfa, Şanlıurfa-Mardin, ve Mardin-Nusaybin-Cizre-Ovaköy arasında yeni demir yolu hatlarının etüt ve inşaat çalışmalarını planladıklarını söyledi. Malatya'nın hızlı tren ağına dahil edileceğini belirten Uraloğlu, 224 kilometrelik Sivas-Çetinkaya-Malatya hattının planlandığını ve Filyos Limanı ile Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Ayrıca, Çukurova Bölgesi'ndeki liman ve sanayi bölgelerinin demir yolu iltisak hatları ile bağlantılarının planlandığını söyledi. Bakan, demir yolu sektöründe yerli ve milli araçların tasarımı ve üretimi için öncelik verdiklerini de ekledi.

Bakanlığımız tarafından yaklaşık 91 kilometrelik hat yapımı devam ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın araç üretim tesislerini ihtiyaçlar doğrultusunda modernize ederek kapasitesini artırdığını belirtti. Demir yolu yatırımlarıyla ilgili önemli projelere de değinen Uraloğlu, kent içi raylı sistem projelerinin ülke genelinde hızla hayata geçirildiğini ifade etti. Bakan, 1015 kilometrelik şehir içi raylı sistem hattının 434 kilometresinin Bakanlıkları tarafından yapıldığını, 91 kilometrelik hattın ise yapım aşamasında olduğunu söyledi. Ayrıca, 383 kilometrelik hattın planlama aşamasında olduğunu duyurdu. Uraloğlu, İstanbul'da Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun 2. Etabını 2025’te hizmete alacaklarını açıkladı. 2026 yılına kadar tamamlanacak projeler arasında Altunizade-Çamlıca-Bosna Bulvarı Metrosu, Kocaeli Gebze Sahil-Darıca OSB Metrosu, Başkentray'ın devamı niteliğindeki Sincan OSB-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu ve Konyaray’ın da bulunduğunu belirten Uraloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nı ise 2028’de tamamlayacaklarını duyurdu.