Bakan Şimşek’ten “Başardık” paylaşımı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından Türk bayrağı emojisiyle birlikte "Başardık" notunu paylaşarak dikkat çekti. Bu paylaşım, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinde yer alan Türkiye'nin listeden çıkması olarak yorumlandı. FATF Başkanı Raja Kumar, bugün TSİ 12.00'de Genel Kurul sonuçlarını açıklamak için bir basın toplantısı düzenleyecek. Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı bu toplantıda bir sunum yapmak üzere Singapur'da bulunan Bakan Şimşek'in bu paylaşımı, büyük ilgi uyandırdı.

Kripto para düzenlemesi yasalaştı

Türkiye'nin Gri Liste'den çıkma koşullarından biri olan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen maddeler doğrultusunda kripto varlık, varlık hizmet sağlayıcısı ve platform tanımlamaları yapıldı. 26 Haziran'da başlayan altıncı FATF Genel Kurul toplantısı ise yarın sona erecek. FATF Başkanı, Genel Kurul sonuçlarını açıklamak üzere Singapur'daki Marina Bay Sands Konferans Merkezi'nde TSİ 12.00'de bir basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı

Yasal düzenlemeler nedeniyle uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Türkiye'nin bu listeden çıkmasıyla birlikte, bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmesi bekleniyor. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı.

Türkiye'nin ziyaret edilmesine karar vermişti

FATF, Şubat ayında Türkiye'nin eylem planı maddelerini başarıyla tamamladığını belirlemiş ve bu kapsamda gelişmelerin yerinde teyidi için Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirilmesine karar vermişti. FATF'nin Şubat 2024 Genel Kurulu'nda, "FATF, kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele reformlarının uygulanmaya başlandığını ve sürdürüldüğünü, uygulamanın gelecekte de sürdürülebilmesi için gerekli siyasi kararlılığın devam ettiğini doğrulamak amacıyla yerinde bir değerlendirme yapılmasını talep etmektedir" ifadesine yer verilmişti.