Muhaliflerin 27 Kasım’da başlattığı operasyon, sadece 12 gün içinde Beşar Esad’ın iktidarına son verdi. Şam’ı da hızla ele geçiren muhalifler, 61 yıllık Baas rejimini devirdiklerini duyurdu. Suriye’deki bu hızlı değişim, bölgesel dengeleri altüst ederken, yeni dönemin nasıl şekilleneceği belirsizliğini koruyor.
Beşar Esad ve ailesinin Rusya'ya gittiği öğrenildi
Muhaliflerin Şam’a kadar ilerlemesiyle kaybolan Beşar Esad ve ailesinin Rusya’ya sığındığı öğrenildi. Rus haber ajansı TASS’a göre, Moskova hükümeti Esad ve ailesine sığınma hakkı teklif etti. Böylelikle Esad, milyonlarca Suriyeli gibi resmi olarak sığınmacı statüsüne geçmiş oldu. Öte yandan Gazze’deki operasyonlarıyla bölgeyi kan gölüne çeviren İsrail'den yeni bir hamle geldi.
The New York Times, İsrail güçlerinin Suriye sınırına ilerlediğini ve hafta sonunda Suriye ordusuna ait askeri hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.
İsrailli yetkililer 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdiğini bildirdi
İsrail’in Suriye sınırındaki askeri hamleleri hız kesmiyor. Yetkililer, muhaliflerin eline geçen bazı askeri varlıkların İsrail için ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek hedefler arasında küçük kimyasal silah depoları, radar sistemleri, Rus yapımı hava savunma sistemleri ve Scud füzelerinin bulunduğunu duyurdu. İsrail ordusu, Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973’ten bu yana ilk kez Suriye topraklarına adım attı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla operasyonlarını sürdüren İsrail güçleri, işgal altındaki Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında bulunan Şeyh Dağı’nı kontrol altına aldı. İsrail, 1967’den bu yana Suriye’ye ait Golan Tepeleri'ni işgal ediyor. 1974’teki Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’yla oluşturulan tampon bölge sınırlarının ötesine geçen bu yeni adım, bölgedeki gerilimi bir kez daha tırmandırıyor.