Batarya üretiminde küresel devler arasındaki rekabet giderek kızışırken, ABD ve Çin’in hızla artan yatırımları karşısında Avrupa’nın köklü isimlerinden biri olan Alman devi Varta, büyük bir mali krizle boğuşuyor. 140 yıllık geçmişiyle tanınan Varta, borç yüküyle çöküşün eşiğine gelmiş durumda. Akıllı telefonlardan dijital saatlere, kulaklıklardan tablet ve kalemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılan bataryalar, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelirken; elektrikli ve hibrit araçların yükselişi, batarya teknolojilerinin önemini her geçen gün daha da artırıyor. Ancak Varta, bu dev değişim karşısında ayakta kalmakta zorlanıyor.
Türkiye de TOGG projesiyle dikkat çekiyor
Küresel batarya pazarında Çin ve ABD zirvede ilerlerken, Türkiye de TOGG projesiyle adından söz ettiriyor. Çinli enerji devi Farasis Energy ile kurduğu ortaklıkla, Siro Batarya şirketini hayata geçiren Türkiye, bu sayede araç bataryalarından akıllı cihazlara kadar geniş bir üretim yelpazesi sunmayı planlıyor. Öte yandan, 140 yıllık geçmişe sahip Alman devi Varta, 600 milyon euroyu aşan borç yükü ve artan mali zorluklarla gündemde. Ekonomim'in aktardığı bilgilere göre, şirketin nakit sıkıntısı, ödemelerde ciddi aksamalara yol açıyor. Varta'nın hisse fiyatları ise, 2008 küresel ekonomik krizinin zirve noktalarını bile geride bırakarak, tarihin en büyük çöküşlerinden birine doğru ilerliyor.
Çinli üreticilerin maliyet baskısı karşısında zorlandı
Bir dönem Apple ile AirPods üretim anlaşması yaparak tarihi zirvelere tırmanan Varta, şimdi Çinli rakiplerinin maliyet baskısı karşısında zor anlar yaşıyor. Elektrikli araç bataryası geliştirebilmek için gerekli AR-GE yatırımlarını yapamayan Alman devi, BYD ve CATL gibi Çinli devlerin hammadde tedarikindeki agresif stratejilerine karşı durmakta güçlük çekiyor. Sonuç olarak, Varta yalnızca pazar payını kaybetmekle kalmadı, aynı zamanda, bu durum Alman markaları da dahil olmak üzere global rekabette ciddi bir gerileme yaşamasına neden oldu.